Det här med att städa hemma

En sak som kan vara knepig när man har ADHD är städning. För de allra flesta är det en självklarhet att saker och ting ska ligga i ordning och på så sätt blir det mindre kaotiskt och det blir lättare att städa sitt boende.

Men, för vissa är detta inte en självklarhet, och därför tänkte jag komma med några tips som fungerar bra för mig:

  • Ägna 5 minuter varje dag att plocka upp saker från golv och ytor som ska vara rena. Detta kommer resultera i att boendet ser mycket ordningsamt ut, och det kommer normaliseras, och sedan blir det lättare att ”se” städbehoven när de väl dyker upp.
  • Dammsug boendet en gång i veckan, även om det inte ser ut att behövas, för det gör det. När väl dammråttorna som vi alla älskar att dammsuga upp är framme, är det egentligen för sent att dammsuga. De ska aldrig dyka upp. Om de inte gör det, så ser helt enkelt hemmet finare ut.
  • Torka av ytor där mat varit, direkt. Även om du bara har tagit en macka vid bordet och det kanske bara har resulterat i en och annan smula, torka bort det direkt! Annars åker smulorna ner på golver och ansamlas. Ännu värre kan det vara med andra matrester som kan samla till sig bakteriehärdar och/eller kryp! Jag har hört talas om folk som till och med har kackerlackor i sina lägenheter i vårat område! USCH!!
  • Storstäda 2 gånger om året. Då pratar vi gå igenom ALLT, golvbrunnar, bakom kyl, frys, tvättmaskiner, fönster etc. osv. Detta kan såklart ta lång tid och kännas jobbigt så det kan ju vara bra att anlita hjälp. Själv har jag anlitat flyttstädning Malmö som är proffs på flyttstädning som i praktiken är samma sak som en rejäl storstädning. Självklar finns det olika företag som utför dessa typer av arbeten men jag som bor i Malmö har anlitat dem och ör jättenöjd.
  • Till sist vill jag också säga att även om städning är viktigt ska det också inte kännas helt förjävligt att städa, så försök göra en kul grej av det! Sätt på musik på HÖG volym, dansa medans du moppar golven etc. Allt blir ju vad man gör av det!! J

städa hemma flytt

Lindra ADHD utan medicin

Går det att lindra ADHD utan medicinering? Ja enligt många så gör det faktiskt det genom att tänka på vad man äter, rutiner, samtalsterapi och avkoppling. I Frankrike t ex medicinerar man inte barn med ADHD i särskilt stor utsträckning utan ser till andra mönster.

Vad kan man göra och tänka på själv för att lindra ADHD

Här följer några tips på vad man kan tänka på och göra själv om man har ADHD eller om någon i ens familj eller närhet har det.

Fiskolja: Omega 3-kosttillskott från fet fisk kan lindra ADHD. Enligt en del räcker en kapsel om dagen medans andra behöver fler, detta beror såklart på vilket märke man har och vad dem rekommenderar att man ska ta. Omega 3-tillskottet kan hjälpa en person med ADHD att få bättre koncentration och att fokusera längre stunder samt att många blir piggare.

Mattider och kolhydrater: i Frankrike är man väldigt noga med rutinerna kring mattiderna för personer med ADHD. Det är viktigt att man äter på samma tider varje dag och även tänker på vad man stoppar i sig. Produkter som innehåller mycket socker (t ex läsk och färgglatt godis) bör undvikas eftersom att många med ADHD reagerar utav det och blir hyperaktiva. Även mat med mycket kolhydrater som ris, bröd, pasta bör man vara lite försiktig med eftersom det också kan påverka blodsockret.

Meditation: att lära sig meditera ger ro i kropp och själ och kan hjälpa en person med ADHD att må bättre. Det tar lite tid att lära sig meditera men när man väl lärt sig är det lätt att koppla bort allt annat, stanna upp och gå in i sin egen värld för en stund och lära sig koppla av.

Samtalsterapi: att gå och prata med någon om sina problem är viktigt. Se till att hitta någon som du tycker om att prata med och som lyssnar och ger dig råd och stöd.

Bra sätt att ta sig till skolan eller jobbet på miljövänligt sätt

Idag är det många som vill kunna ta sig till skolan eller jobbet på ett bra sätt, som gärna samtidigt är bra för miljön. Att vara klimatsmart är den nya grejen. Det finns som tur är flera sätt att ta sig fram på som även är bra för miljön. Att ställa bilen hemma är därmed något allt fler kan göra. Beroende på hur långt du har till ditt jobb eller din skola så finns det alternativ. Är det nära så fungerar det ju utmärkt att gå. Är det något längre, så kan det vara läge att investera i en elcykel eller varför inte en elmoped? Det är ju stora fördelar med transportmedel som drivs att ett batteri istället för bensin. Där har vi ju även elbilen som ett alternativ, så sett. Samåkning är ett annat sätt att ta sig fram på om man inte har möjlighet i att investera i miljövänligare transporter.

Elmoped

Få barnen till skolan på bra sätt

Det finns flera bra sätt som föräldrar kan engagera sig i för att få sina barn till skolan och det utan att få dåligt samvete över klimatet. Ett sätt är att ha en gående skolbuss. Du och andra föräldrar kan turas om att promenera med alla barnen till skolan. Samtidigt kan du prata om varför det är smartare att gå än att åka bil. Annars finns alternativet att cykla tillsammans och då ha en cyklande skolbuss, samma sätt som gående bussen. Är det för långt att gå, se till då att samåka flera stycken och turas om att köra. Skolskjuts med buss är ett annat alternativ som barnen kan ha rätt till. Det beror på hur lång väg det är till skolan. Du kan kolla av med kommunen vad som gäller.

Att det ska vara så svårt med kläder

körsbärsträd jag har adhd blommande körsbärsträd

En sak med att ha adhd är att det är svårt med kläder och skor. Det är det i alla fall för mig. Att hitta rätt kläder kan ta en evighet och sedan om de inte sitter bekvämt så kan man få värsta brytet och vägrar att gå iväg alls. Jag har ett par skor jag älskar, med skoinlägg så sitter de perfekt på foten. Jag bävar för den dagen de går sönder, för då vet jag med mig att jag måste köpa nya. Just att köpa nya skor är en jobbig process för mig nämligen. Det jag borde ha gjort är att jag skulle ha köpt flera likadana när jag ändå höll på. Modellen finns ju inte kvar nu tyvärr.

Blir mycket tvätt

Jag har massor av kläder men det är bara ett fåtal plagg jag så att säga använder. Det innebär att jag får tvätta och det rätt ofta. I alla fall då jag kommer ihåg att jag ska göra det. Det händer att jag inser att jag inte luktar så gott, efter att ha haft en tröja på mig allt för länge utan att tvätta. Det är då jag kommer på att jag nog måste just tvätta. Då blir det ofta en mani och jag tvättar typ alla plagg. Det är ju så med mig, det är antingen eller hela tiden. Men det är den jag är, och jag har accepterat det!

Borde träna!

borde träna mer jag har adhd

Något jag och många andra med adhd är dåliga på, det är att komma ut och röra på sig. Jag vet att jag testade fotboll när jag var yngre, men jag tröttnade snabbt på det. Det är ju nackdelen med adhd, att man snabbt tröttnar på saker samt att man just blir fysiskt trött av att aktivera sig det minsta lilla. Kanske det handlar om att hitta något man faktiskt gillar att göra? Jag var ett tag inne på att börja gå till gymmet, men det gym vi har är det ofta mycket folk på och jag har svårt att vara i samma rum när det är många där. Så får se om det finns andra möjligheter för min del. Jag har fått ett träningsprogram från duktig PT på Idrottsskadeexperten som jag försöker följa så gott jag kan.

Mycket tid går till datorn

Det finns ett stort intresse jag har och det är min dator och datorspel. Dock får ju inte jag direkt någon motion av det. Men mina karaktärer i spelet får ju det! När jag spelar, då klarar jag av att vara social, på sätt jag inte kan på vanliga sätt om man så säger. När jag spelar kan jag prata med folk i mitt headset, både såna jag känner sedan innan och nya människor. Ute i verkliga livet har jag det inte lika lätt med att vara social på det sättet. Då är jag mer tillbakadragen om man så säger. Det vet jag att jag borde öva på, att vara mer ”normal” i sociala situationer, men samtidigt, varför ska man ändra sig för att passa in?

Medicin eller inte medicin?

medicin eller inte jag har adhd

När man har diagnosen adhd så kan man få välja att medicinera mot detta eller välja att låta bli. Det finns idag flera olika sorters mediciner, men de flesta är till för att man ska få en ökad koncentration. I Socialstyrelsens riktlinjer så finns det bland annat med att man bör medicinera som en behandlingsmetod för adhd. Alla följer dock inte dessa riktlinjer och det är inte heller ett måste. Bland de vanligaste medicinerna för adhd finns ritalin, medikinet och concerta. Vissa landsting väljer att inte erbjuda medicin till vuxna, om de inte redan påbörjat medicinering i yngre ålder. Känner du att du behöver ha den hjälpen så är det så klart att du ska välja att ta medicin.

Vad fungerar bäst?

Eftersom adhd ser ut och fungerar olika för olika personer, så är det ju så att hjälper medicin en av dem, så kanske den andra inte alls får samma resultat. Många gånger kan medicinen hjälpa till att öka koncentrationen, få en att fokusera, klara av att organisera. Sedan finns det de som bara upplever biverkningar, som minskad aptit, ångest, håglöshet och att man inte känner sig som sig själv. Valet att ta medicin ska vara upp till var och en. Själv tar jag inga mediciner, eftersom jag för det mesta går vardagen att fungera ändå. Detta då jag upplevde just att jag inte kunde äta normalt samt kände mig avtrubbad av att medicinera. Jag föredrar att känna mig som mig själv, hela tiden, oavsett brister!

Rutiner är viktigt

viktigt med rutiner jag har adhd

När man har adhd, oavsett om man är vuxen eller barn, så är det bra med rutiner. För många är det ett måste och blir det ett hack eller något oväntat som sker, så blir man ofta frustrerad och kan inte ta in det. Det blir som en låsning. Rutiner och scheman kan även vara bra att ha, för att komma ihåg att göra vissa saker och för att få en bra struktur i sin vardag. Eftersom man ofta är tankspridd, så är det inte lätt att på egen hand alltid komma ihåg saker som att duscha, äta frukost och så vidare. Det är ju nackdelen med oss med adhd, att vi glömmer bort, eller inte orkar göra vardagliga saker som andra gör utan att tänka på det.

Smarta verktyg som hjälper

Jag har sett att det finns verktyg på nätet där man kan skapa olika scheman, så att man får in rutiner som ska göras. Dessa kan man använda hemma. Även skolan bör se till att göra olika scheman för barn med adhd, inte bara ha de vanliga scheman som alla har. Ofta är det ju så att barn med denna diagnos har svårt att sitta still längre stunder, då är det bra att de får schemalagda pauser till exempel. Personal i skolor bör även få bättre utbildning i vad det innebär att ha ett barn med adhd i klassen, så att de lättare kan hjälpa honom eller henne. Jag har sett allt för många barn, som inte fått den hjälp de behöver i skolan. Barnfamilj.nu är en hemsida vi varmt kan rekommendera, dom säljer mängder med smarta hjälpmedel som gör vardagen lättare.

Läs även om smarta hjälpmedel här

Smarta hjälpmedel är inte fel

stenar och gräs jag har adhd hjälpmedel

Det jag tycker är bra är att det har uppmärksammats mer och mer detta att det finns ganska många av oss som har adhd. Förr så var barn med denna diagnos bara ouppfostrade, bråkstakar som var obstinata och sattes i specialklass. Det var innan man visste att det fanns något som hette adhd. Nu när det är en bevisad funktionsnedsättning så har vi kommit en bra bit på väg, men än är det lång väg att vandra. Inte alla vet vad det innebär med adhd, och det är ofta i skolan det fallerar så att säga. Det är samma sak med BUP, som ofta är den instans man har kontakt med som barn och ungdom. De kan sätta diagnos, men sedan har de inte så mycket hjälp mer än kanske skriva ut medicin.

Stöd i vardagen

Det kanske inte finns direkta rehab produkter för personer med adhd, men det har börjat komma andra sorters bra saker som fungerar för personer med koncentrationssvårigheter. Många gånger kan man ju ha svårt att sitta still, som i ett klassrum. Man stör sina klasskamrater för att man trummar med fingrar, klickar med pennan eller gör andra saker. Nu finns det företag som tagit fram saker som man kan pilla på i tysthet, som ökar koncentrationen. Det är bra! Bara skolorna ser fördelarna med och låter barnen använda dem så! Annars är det ju svårt att få den effekten man eftersträvar.

När minnet sviktar

kom ihåg saker glömmer saker jag har adhd

Det som kan vara lite jobbigt när man har en diagnos som säger adhd, är att man inte alltid har det bästa minnet. Nu vet jag ju att det kan ju drabba även de som inte har denna diagnos, men har man adhd är det ofta man är glömsk. Så är det i alla fall för min del. Det jobbiga är när det påverkar vardagen allt för mycket. Nu senast så gjorde jag ju bort mig rejält tack vare mitt dåliga minne. Jag trodde jag hade tappat bort mina nycklar. Jag letade i ryggsäcken, i jackan, i min datorväska, men nej, inga nycklar. Jag kom inte in hemma! Fick lite panik där ett tag!

Ringa efter hjälp

Jag fick ringa en låssmed, som kom och fixade mitt lås. När allt det var klart och jag kom innanför dörren, så upptäckte jag att min kompis låg och sov på soffan. Då kom jag på det. Jag hade ju tidigare på dagen gett honom mina nycklar, för att han skulle hem till mig tidigare än vad jag slutade. Han vaknade till och undrade vad jag sysslade med. Ja, det blev ju en liten dyr historia det där. Jag tror jag får satsa på att ha en extranyckel som jag kan lämna ut till vänner. Eller ha en extra nyckel hos grannen, så att man inte behöver ringa låssmeden för att komma in! Det blir lite väl dyrt om man ska göra det varje gång mitt dåliga minne gör sig påmint.