Det här med att städa hemma

En sak som kan vara knepig när man har ADHD är städning. För de allra flesta är det en självklarhet att saker och ting ska ligga i ordning och på så sätt blir det mindre kaotiskt och det blir lättare att städa sitt boende.

Men, för vissa är detta inte en självklarhet, och därför tänkte jag komma med några tips som fungerar bra för mig:

  • Ägna 5 minuter varje dag att plocka upp saker från golv och ytor som ska vara rena. Detta kommer resultera i att boendet ser mycket ordningsamt ut, och det kommer normaliseras, och sedan blir det lättare att ”se” städbehoven när de väl dyker upp.
  • Dammsug boendet en gång i veckan, även om det inte ser ut att behövas, för det gör det. När väl dammråttorna som vi alla älskar att dammsuga upp är framme, är det egentligen för sent att dammsuga. De ska aldrig dyka upp. Om de inte gör det, så ser helt enkelt hemmet finare ut.
  • Torka av ytor där mat varit, direkt. Även om du bara har tagit en macka vid bordet och det kanske bara har resulterat i en och annan smula, torka bort det direkt! Annars åker smulorna ner på golver och ansamlas. Ännu värre kan det vara med andra matrester som kan samla till sig bakteriehärdar och/eller kryp! Jag har hört talas om folk som till och med har kackerlackor i sina lägenheter i vårat område! USCH!!
  • Storstäda 2 gånger om året. Då pratar vi gå igenom ALLT, golvbrunnar, bakom kyl, frys, tvättmaskiner, fönster etc. osv. Detta kan såklart ta lång tid och kännas jobbigt så det kan ju vara bra att anlita hjälp. Själv har jag anlitat flyttstädning Malmö som är proffs på flyttstädning som i praktiken är samma sak som en rejäl storstädning. Självklar finns det olika företag som utför dessa typer av arbeten men jag som bor i Malmö har anlitat dem och ör jättenöjd.
  • Till sist vill jag också säga att även om städning är viktigt ska det också inte kännas helt förjävligt att städa, så försök göra en kul grej av det! Sätt på musik på HÖG volym, dansa medans du moppar golven etc. Allt blir ju vad man gör av det!! J

städa hemma flytt